29.05.2011

Cu gandul la colocviul de la Bruxelles

Ne-am obisnuit ca în preajma zilei de 16/17 mai sa-l comemoram pe Monseniorul Vladimir Ghika si sa ne rugam pentru beatificarea sa.
Novene, Sfinte Liturghii, colocvii, lansari de carte, expozitii, vizita si rugaciuni la mormântul Monseniorului V. Ghika sunt doar câteva forme de manifestare, pe plan national dar si international, a interesului crescând pentru persoana de exceptie care a fost Monseniorul.
Numarul participantilor la aceste actiuni sporeste an de an. Si nu numai numarul lor dar si al cartilor care îi dezvaluie spiritualitatea, operele caritative si disponibilitatea totala fata de Dumnezeu si semeni.
În Biserica se vorbeste tot mai mult de necesitatea unei noi evanghelizari. Exemplul, îndemnurile si expresiile practicate de Mons. V. Ghika: “teologia nevoilor”, “liturghia aproapelui”, “sa facem nu ceea ce vrea Dumnezeu ci ceea ce El prefera” pot constitui unul din raspunsurile posibile la problema noii evanghelizari.
Cineva spunea: “Copiii fac ceea ce fac eroii lor preferati”. Dar aceasta afirmatie este valabila si pentru noi adultii. Depinde ce eroi, ce modele alegem. Sângele martirilor din lumea întreaga iriga sufletele si face sa rodeasca în noi atâtea haruri. Inspirându-ne din exemplul si forta marturiei deosebite date de Mons V. Ghika si cei sapte episcopi martiri greco-catolici, sa nu lasam sa treaca pe lânga noi aceste haruri, sa ne straduim si noi sa pasim pe calea sfinteniei.

Isus spune “acolo unde doi sau trei se aduna în numele meu, sunt prezent în mijlocul lor” (Mt 18, 20). Deaceea ne bucuram sa participam în numar cât mai mare la acest colocviu international dedicat martirilor bisericii catolice din România. Participantii si conferentiarii care si-au anuntat prezenta vor sosi din România, Belgia, Franta, Italia si Germania. Subiectele abordate le puteti afla de pe invitatia de pe blog.
Particularitatea acestui colocviu: alaturi de Monseniorul V. Ghika vor fi prezentati si cei sapte episcopi martiri greco-catolici: Iuliu Hossu, Valeriu Traian Frentiu, Alexandru Rusu, Ioan Balan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu.
Ne bucuram de initiativa de a-i prezenta în cadrul aceluiasi colocviu pe toti acesti martiri care s-au cunoscut si sustinut prin rugaciuni si sacrificii, care si-au oferit viata cu atâta curaj pentru a-L apara pe Dumnezeu si a-L cultiva în suflete. Sa imploram prin intermediul lor harurile necesare de a nu-L parasi sau neglija pe Dumnezeu oricât de mult ne-ar costa aceasta.
Invitatia de a participa la acest colocviu este lansata tuturor persoanelor care pot veni. Prezenta fiecaruia da marturie de interesul si dragostea fata de acesti martiri pe cale de beatificare. Orice rugaciune, marturie, participare la Sfânta Liturghie sprijina intens progresul studiului pentru dosarul de la Congregatia pentru Cauza Sfintilor.
Multumim tuturor persoanelor care, neputând sa soseasca la colocviu, ne vor sprijini prin rugaciunile si gândurile lor în reusita programului, a transmiterii mesajului de credinta.

Sr. Antoneta Vlaicu
ABMVG

COLOCVIU INTERNATIONAL
MARTIRII BISERICII CATOLICE ROMÂNE
DIN PERIOADA COMUNISMULUI
DUMINICA 5 IUNIE 2011 - BRUXELLES
Eglise royale Sainte Marie
Place de la Reine 1030 ; Schaerbeek

26.05.2011

Duminică 5 iunie 2011 - Bruxelles


« Pour être parfaites, il faut que tes prières deviennent de véritables actions, et tes actions de véritables prières » (Mgr Vladimir Ghika)

Duminică 5 iunie, la biserica Sainte Marie
(Place de la Reine, 1030 Bruxelles)


Martiri ai Bisericii Catolice Române din perioada comunistă
Program:
11:00 Sfânta Liturghie greco-catolica
13:00 Pauză de masă
13:45 Conferinţă: « Mgr Vladimir Ghika et l'Eglise gréco-catholique »
Mgr Philippe BRIZARD, director general emerit al "Oeuvre d'Orient"
14:45 Diaporamă despre Mgr Vladimir Ghika: « Une vie au service de Dieu et du prochain »
15:45 Pauză cafea
16:15 Conferinţă: « Mgr Vladimir Ghika, faisons fleurir son sang »
Père Daniel ANGE, fondatorul "Jeunesse Lumière"
17:15 Moment muzical artistic
17:30 Conferinţă: « Episcopii greco-catolici morţi în faimă de martiri sub regimul comunist »
Pr. Dr. Ioan MITROFAN, Pr. Ioan PETRU
18:30 Rugăciune de încheiere

Eveniment organizat de Biserica Româna Unită cu Roma, Greco-Catolică, Bruxelles în colaborare cu "Association pour la Béatification de Mgr Vladimir Ghika"

Pentru informatii suplimentare:
Preot Filip Cheresi (+32) 0472 438 509
fcheresi@yahoo.fr
www.greco-catolic.be


Vă aşteptăm!
Intrarea este libera si este posibila participarea la doar o parte din program.
Place de la Reine 1030, Schaerbeek
Tram: 92, 94 (Sainte Marie)
Metro: Botanique

22.05.2011

Noua prezentare a paginii de internet www.vladimirghika.ro

Cu recunostinta si bucurie anunt noua forma a paginii de internet care ne-a insotit din 2006 pana acum. Pe 17 mai, cu cinci ani in urma, se incepea constructia acestui spatiu dedicat Monseniorului pe Internet. In aceeasi data, anul acesta, a fost gata noua varianta, mult mai prietenoasa si cu un continut adus la zi. Sigur ca autorii acestei pagini nu isi propun sa includa absolut tot ceea ce este legat de personalitatea lui Vladimir Ghika, dar este un spatiu la indemana tuturor pentru un prim contact si chiar pentru a aprofunda multe aspecte din viata acestuia.
Multumesc si pe aceasta cale tuturor celor care cu multa abnegatie s-au angajat la acest proiect. Fie ca Monseniorul sa mijloceasca pentru fiecare harurile de care are mai multa nevoie!

20.05.2011

"Monseniorul" la ... Simpozionul dedicat Fericitului Ioan Paul al II-lea ....

Fotografia aceasta am gasit-o printre cele de pe www.arcb.ro care ilustreaza simpozionul care a avut loc la Academia Romaniei la Bucuresti cu participarea Eminenţei Sale, Cardinal Stanisław Dziwisz, Arhiepiscop Mitropolit de Cracovia, fostul secretar al celui caruia i s-a dedicat evenimetul, Fericitul Ioan Paul al II-lea. Cu mare bucurie am abservat ca in centru este coperta noii editii a cartii "Monseniorul" de Horia Cosmovici in mana PS Florentin Crihalmeanu. Se pare ca are cautare acest volum, in curand speram sa ajunga in toate librariile, la indemana tuturor!!!

Comemorare mons. Vladimir Ghika

Lansare carte MONSENIORUL

12.05.2011

Bucuresti - lansare de carte - 16 mai, ora 16

Prima relatare documentată a vieţii Monseniorului Vladimir Ghika în România, începând cu anul 1939 şi până la moartea acestuia în închisoarea Jilava.
Volumul, care se doreşte a fi un început de serie, cuprinde:
1. Monseniorul - Spiritualitea lui, aşa cum îşi aminteşte un martor direct: Horia Cosmovici.
2. Anii de rezistenţă şi închisoarea - O biografie documentată a perioadei 1948-1954, în urma desecretizării arhivelor Securităţii şi după înregistrarea a numeroşi martori din Jilava.
3. Agendele - Viaţa cotidiană a Monseniorului notată în agendele sale din anii 1945-1947.
4. Arhivele Vaticanului. Cel mai complet „Curriculum Vitae” al lui Vladimir Ghika (1930).
5. Fotografii inedite şi facsimile.

Enenimentul va avea loc in clădirea Institutului Teologic Sf. Tereza din curtea Catedralei Sf. Iosif
Str. Berthelot nr. 19

Journée de présentation du 5 juin 2011 - l'Eglise Royale Sainte-Marie à Bruxelles

Bienvenue à tous à la découverte de Mgr Vladimir Ghika
Témoin du Christ et Martyr du Communisme Athée


Monseigneur Vladimir Ghika a été durant la première moitié du XXe siècle un témoin du Christ et un acteur courageux et imaginatif d'une nouvelle évangélisation, tant des banlieues ouvrières que des milieux intellectuels déchristianisés.

Par sa charité infatigable, inspirée par la conviction de la présence de Notre Seigneur en chaque être, il rapprochait des hommes et des femmes venus d'horizon divers, d'origine et de cultures différentes (venues de l'Orient orthodoxe comme de l'Occident catholique ou protestant), il se voulait un lien là où l'histoire avait divisé.

La première guerre mondiale et ses suites lui donnent l'occasion de donner la mesure de son dévouement et de sa compassion lorsque au côté de la soeur Pucci il tente d'apporter secours aux blessés, aux malades et bientôt aux lépreux.

Il a aussi été un témoin du Christ et de son Eglise, persécutée dans l'Europe de l'Est après la seconde guerre mondiale qui y a vu le triomphe d'un communisme violemment antireligieux imposé par l'URSS.

Il a enfin été parmi les nombreux martyrs de ce régime en Roumanie, témoignant jusqu'à la fin de la liberté du disciple du Christ et de la charité qui nous vient de Lui. Il partageait avec d'autres le peu de nourriture qu'il avait pour survivre et réconfortait ses compagnons d'infortune. Il supporta enfin stoïquement les tortures et humiliations qu'on lui fit subir. Il est mort le 17 mai 1954, après moins de deux ans de prison.

La journée du dimanche 5 juin 2011 en l'église royale Sainte-Marie (Place de la Reine, 1030 Bruxelles), sera l'occasion de vous présenter ce prélat venu de l'orthodoxie vers le catholicisme, le contexte de son action, et en particulier de son action après la guerre sous le régime communiste imposé par Staline, ainsi que le martyre des évêques et de l'Eglise gréco-catholique. Une conférence sera consacrée à ce sujet : rappelons que cette Eglise gréco-catholique, si chère au cœur de Mgr Vladimir Ghika, a été tout simplement interdite par le régime.

Daniel de BRIEY

09.05.2011

9-17 / 05 / 2011

COMMEMORATION SANS FRONTIERES ...
L’ASSOCIATION POUR LA BEATIFICATION DE MGR VLADIMIR GHIKA (A.B.M.V.G.) rappelle aux amis de Mgr V. Ghika la commémoration de son martyr, et de son décès le 16/17 Mai 1954 dans la prison stalinienne de Jilava en Roumanie.
Pour soutenir spirituellement la cause de sa béatification, l'Association pour la béatification de Mgr Vladimir Ghika (Paris), vous propose de participer à une neuvaine des prières entre les 9 et 17 Mai. Les personnes qui le souhaitent peuvent dire un Notre Père, un Je vous salue Marie, un Gloire au Père et la prière qui suit pour la béatification de Mgr Ghika : Seigneur Jésus-Christ, Grand Prêtre éternel, regarde avec bienveillance le peuple roumain au sein duquel Tu as choisi Vladimir Ghika. Fais que son exemple de foi et d'amour brille toujours d'avantage parmi nous et accorde-nous, par les mérites de son martyr, la grâce afin qu'il soit élevé à l'honneur des autels, pour Ta gloire, Toi qui vis et règnes, pour les siècles des siècles. Amen. ... "A Ton cœur très aimant, Seigneur, nous confions l'avancement du dossier de béatification de ton serviteur Vladimir Ghika".
De même nous vous suggérons de nous unir par la prière et par la participation aux messes les 15, 16 et 17 Mai avec l'Archevêché de Bucarest qui organise pendant ces trois journées diverses manifestations dédiées au Serviteur de Dieu, Mgr Vladimir Ghika.
En remerciant tous ceux qui voudront bien participer à cette action qui témoignera de la force de l’Eglise du Christ même dans la persécution.
L’ A.B.M.V.G.

COMEMORARE FARA FRONTIERE ...
Asociația pentru Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika (A.B.M.V.G.) reaminteste prietenilor Mons. V. Ghika comemorarea martiriului si decesului sau pe 16/17 mai 1954 în închisoarea de tip stalinist de la Jilava, în Bucuresti.
Pentru sustinerea spirituala a cauzei de beatificare, Asociatia pentru beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika (Paris), va propune sa participati la o novena de rugaciuni între 9 si 17 mai. Persoanele care doresc aceasta pot spune un "Tatal nostru" ..., o "Bucura-te, Marie," ..., un "Slava Tatalui" ..., rugaciunea pentru obtinerea beatificarii... Doamne Isuse Cristoase, Marele şi Veşnicul Preot al sufletelor noastre, priveşte cu bunăvointă la poporul român, din sânul căruia l-ai ales pe Vladimir Ghika. Fă ca exemplul său de credinţă şi de iubire să strălucească tot mai mult printre noi şi dăruieşte-ne pentru meritele şi sfinţenia martiriului său harul ca el să fie ridicat la cinstea altarelor, spre slava Ta, care vietuieşti şi domneşti în vecii vecilor. Amin. Se poate termina cu "Inimii tale iubitoare, Doamne, încredintam avansarea dosarului de beatificare a servitorului Tau, Vladimir Ghika."
Deasemenea sugeram sa ne unim prin rugaciune si participarea la Sfânta Liturghie din 15, 16 si 17 mai cu Arhidieceza de Bucuresti care organizeaza în aceste trei zile diverse manifestari dedicate servitorului lui Dumnezeu, Monseniorul Vladimir Ghika.
Multumim tuturor celor care vor participa la aceasta actiune care da marturie de forta Bisericii lui Cristos chiar în momentele de prigoana.
A.B.M.V.G.

06.05.2011

15 - 17 mai 2011 - Bucureşti

A propos de Monseigneur Vladimir GHIKA (15)

Michel PRAT, oblat bénédictin

Monseigneur Vladimir Ghika, dans son livre “Pensées pour la suite des jours” - page 138 Ed. Beauchesne - a écrit: “Dans les choses de Dieu, les seuls à savoir vraiment, ce sont ceux qui aiment.”

Croire, c’est aimer. Jésus, lors de son dernier repas avec ses disciples, leur a laissé un commandement (Jn 13,34-35): “Je vous donne un commandement nouveau: vous aimer les uns les autres; comme je vous ai aimés, aimez-vous les uns les autres. A ceci tous reconnaîtront que vous êtes mes disciples: si vous avez de l’amour les uns pour les autres.” Saint Jean le dit de nouveau sous une autre forme dans sa première lettre: “Bien-aimés, aimons-nous les uns les autres puisque l’amour est de Dieu et que quiconque aime est né de Dieu et connaît Dieu; celui qui n’aime pas n’a pas connu Dieu, car Dieu est amour;”(1 Jn 4,7-8) Donc ceux qui n’aiment pas ne savent pas, ne connaissent rien dans les choses de Dieu. Qui est Dieu ? “Dieu est lumière, en lui point de ténèbres.”(1 Jn 1,5b) ou encore “Je suis la lumière du monde. qui me suit ne marchera pas dans les ténèbres, mais aura la lumière de la vie.”(Jn 8,12b) ou encore “Je suis la résurrection. Qui croit en moi, même s’il meurt, vivra.”(Jn 11,25) Dieu est la lumière qui conduit à la vie. Donc pourquoi aimer Dieu ? Pour avoir la vie. Le Christ par sa venue opère la séparation entre la lumière et les ténèbres. Comment aimer Dieu ? en aimant son frère. “Celui qui prétend être dans la lumière tout en haïssant son frère est encore dans les ténèbres. Celui qui aime son frère demeure dans la lumière et il n’y a en lui aucune occasion de chute.”(1 Jn 2,9-10) Donc ceux qui n’aiment pas leurs frères ne savent rien, n’y connaissent rien dans les choses de Dieu. “Si quelqu’un dit ‘J’aime Dieu’ et qu’il déteste son frère, c’est un menteur: Celui qui n’aime pas son frère, qu’il voit, ne saurait aimer le Dieu qu’il ne voit pas.” (1 Jn 4,20)

01.05.2011

Mons. Ghika și ..... beatificarea

“Cea mai potrivită cale de a-i sărbători pe sfinţi: aceea de-a le semăna. De ce n-am încerca să trăim ca ei, fie şi numai o zi, de ziua lor, în acea zi consacrată şi binecuvântată de Biserică, în care sunt „de gardă" pentru a ne ajuta?” Gânduri pentru zilele ce vin

Sfinți sau fericiți, “gărzile” noastre sunt mereu alături de frații lor. Biserica din gloria cerească nu uită de Biserica luptătoare din care făceau parte până nu de mult; iar împreună mijlocesc pentru Biserica suferinda din purgator. Realitatea Comuniunii Sfinților a făcut parte în mod constant din învățătura Monseniorului. De altfel, pe această credință se bazează și efortul Bisericii noastre locale de a obține recunoașterea martiriului lui Vladimir Ghika și, implicit, declarerea lui ca fericit.

Nu cu mult timp în urmă, un confrate preot îmi spunea, mai în glumă, mai în serios: “V-a luat-o înainte Ioan Paul al II-lea!”. Și este adevărat! Procesul de beatificare al acestuia a început în 2005 și se încheie în 2011. Noi am început procesul în 2002 și încă nu s-a încheiat. Eu am răspuns confratelui că nici nu ne propusesem să facem concurență, dar în inima mea am început să analizez condițiile care au condus la împlinirea dorinței profunde a generației Ioan Paul al II-lea: “Santo subito! Sfânt imediat!” Cel mai important este desigur faima de sfințenie de care se bucura și se bucură fostul papă, certificată nu doar de pancarta purtată de unii credincioși la înmormântare dar și de cererea oficială a cardinalilor și de nenumăratele scrisori și mesaje trimise postulaturii cauzei de beatificare și canonizare. Aceste cereri și scrisori au fost contrafirmate de însuși Dumnezeu prin mulțimea semnelor cu iz de minune pe care le-a mijlocit Slujitorul lui Dumnezeu. Dintre aceste semne a fost ales unul, acela al vindecării sr. Marie Simon Pierre Normand, care a fost declarat inexplicabil de către medici și miraculos de către teologi. Acestea sunt elemente recerute în toate cauzele de beatificare, demonstrarea lor constantă fiind cea care dă Bisericii motivul ca să recunoască puterea de mijlocire a unui Slujitor al lui Dumnezeu trecut deja din această viață.

Faima martiriului lui Vladimir Ghika este fără îndoială prezentă în Biserica noastră locală, chiar dacă sunt puțini cei care simt nevoia să declare acest lucru deschis și insistent. Cât privește semnele, eventualele minuni, pe motivul că nu este nevoie de un miracol pentru beatificarea unui martir, amânăm încă rugăciunile de cerere a mijlocirii martiriului nostru; cel puțin aceasta este impresia dată de lipsa unei abundente corespondențe care să ajungă pe adresa postulaturii (la Catedrală Sfântul Iosif din Bucureşti). Sunt însă multe evenimentele pe care le organizează cei care simt aproape prezența edificatoare a Monseniorului. Zilele de 16 și 17 mai, cele care amintesc moartea martirului nostru vor găzdui mai multe întâlniri despre care veți afla prin parohiile noastre. De asemenea, comunitatea greco-catolică din Bruxelles va dedica o zi memoriei lui Vladimir Ghika și a episcopilor martiri pe data de 5 iunie. Acestea sunt momente de întâlnire cu personalitatea unuia cu faimă de martir, de sfânt. Pot fi pași mici, dar ne ajuta să trăim ca el o iubire de Dumnezeu în comuniunea Bisericii până la dăruirea totală de sine. Suntem siguri că cel despre care noi credem deja că este în prezența lui Dumnezeu ne va mijloci toate harurile de care avem nevoie să tindem și noi la sfințenie, așa se numește iubirea de Dumnezeu în Biserică!

Postulatura Cauzei de beatificare a Mons. Vladimir Ghika
Str. G-ral Berthelot, 19; 010164 București
postulatura@vladimirghika.ro

Interviu cu Pierre Hayet

Mgr Ghika au Collège des Bernardins

Memorialul Muzeu Mons. Vladimir Ghika

ABMVG Paris - 17.11.2012

Radio Maria Italia parla di Vladimir Ghika

Monseniorul sub nameti, 02/2012

PARIS, AMBVG, 26 XI 2011

Comemorarea inceputului calvarului Monseniorului cu o expozitie la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti

Arhiepiscopul Ioan Robu a celebrat 67 de ani de viața în "compania" Monseniorului

6 noiembrie 2011, Arhiepiscopul Ioan Robu despre Monseniorul

Conferinta domnului Andrei Brezianu la Montreal

Foto Montreal 3/09/2011

Comemorare mons. Vladimir Ghika

Lansare carte MONSENIORUL

Cuvântul domnului academician Eugen Simion

Cuvântul domnului profesor Neagu Djuvara

Cuvântul doamnei conferenţiar Monica Broşteanu

Cuvântul domnului cercetător Emanuel Cosmovici

Cuvântul doamnei profesor Francisca Băltăceanu

Cuvântul doamnei cercetător Lucia Teodor

Cuvântul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti