LIBRI


Toate cartile pot fi comandate la Libraria Sf. Iosif din Bucuresti,
http://www.librariasfiosif.ro
str. G-ral Berthelot, 19, 010164 Bucuresti;
tel. 021 2015475, 021 2015457;
e-mail: libraria@arcb.ro

NOUTĂȚI 

Albumul „Fericitul Vladimir Ghika – 31 august 2013, eveniment istoric pentru România”, este o selecție de fotografii de la evenimentul beatificării Mons. Vladimir Ghika.

Iulia Cojocariu a selectat dintre fotografiile făcute de (în ordine alfabetică): Anton Balint, Victor Bortaș, Mihai Cosmovici, Alexis Dimcev, Bogdan Moisă, Pascal Pamfil, Călin Piescu, Daniel Pușcașu, Cristina Stan. Acoperirea mediatică, deci și cea fotografică, a evenimentului a fost organizată de Biroul de presă al ARCB – Cristina Grigore și Pr. Francisc Doboș.

Textele sunt în română și franceză.

Volumul se dorește să fie o continuare a proiectului Opera Omnia Vladimir Ghika - început cu 10 ani în urmă de Anca Belorgea cu „Fratelui meu din Exil”.


Albumul „Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis/ Desene”, reprezintă reproducrea între două coperți a operei artistice a lui Vladimir Ghika - atât cât este cunoscută la această dată.
Albumul a apărut la Editura ARCB sub coordonarea prof. dr. Anna-Maria Orban, dar și prin grija dr. Iulia Cojocariu (Arhiva Ghika a ARCB).





Fericit. Dialoguri cu viaţa propuse de Claudia Stan



Editura: Editura ARCB

Traducător: Francisca Băltăceanu, Monica Broşteanu, IuliaCojocariu
Tema: Monseniorul Vladimir Ghika
An apariție: 2015
Număr pagini: 384
Dimensiuni: 14.50 x 20.50 cm
Tip copertă: necartonata
Un periplu prin biografia și spiritualitatea Monseniorului Vladimir Ghika (1873-1954), prinț, preot și martir declarat Fericit al Bisericii Catolice… periplu privit din perspectiva Fericirilor din Evanghelia după Matei…








Calea Crucii pentru sfințirea preoților cu monseniorul Vladimir Ghika. Este o publicație de 40 de pagini într-un format atipic, în care se propune pentru meditație în fiecare stațiune, un gând al fericitului Vladimir Ghika. Este un itinerar de rugăciune propus de Fraternitatea Virgo Fidelis, fraternitate înființată la inițiativa fericitului Vladimir și dusă mai departe de fiica sa spirituală, Yvone Estiene cu scopul de rugăciune și jertfă pentru sprijinirea stării sacerdotale. 





VLADIMIR GHIKA


Il principe martire





Autore: 
MIHAELA VASILIU
Destinatario: INTERESSATI AL DIALOGO RELIGIOSO
Collana: uomini e donne
Supporto: LIBRO
Edizione: 1
Anno di pubblicazione: 2014
Luogo di pubblicazione: MILANO
Casa editrice: PAOLINE
Codice: 9788831543712



Sub coordonarea Claudiei Stan: Vladimir Ghika – un catolic ortodox, Editura ARCB, Bucureşti 2014, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea Fericitului Vladimir Ghika.

La alcătuirea volumului au participat personalităţi de marcă ale vieţii culturale şi religioase, oferind – fiecare din unghiul său – câte un comentariu la celebra afirmaţie a Monseniorului Ghika: „Am devenit catolic ca să fiu un ortodox mai bun”.

Deşi în format mic, de buzunar (şi la un preţ corespunzător), volumul apare în condiţii grafice deosebite, fiind ilustrat cu desene originale ale Monseniorului Vladimir Ghika, păstrate în Arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.

Claudia STAN (n. 1968), iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului, este jurnalist catolic şi autor al volumelor: 9 argumente creştine împotriva «Codului lui Da Vinci» (2006) şi De ce sunt preot. 15 dialoguri îndrăzneţe (2010). Conceptul grafic şi tehnoredactarea aparţin Cristinei Grigore.

Ediţie broşată, cu fotografii de arhivă şi desene de Vladimir Ghika



Francisca Băltăceanu – Andrei Brezianu – Monica Broșteanu – Emanuel Cosmovici – Luc Verly, Vladimir Ghika, „profesor de speranță“
458 pagini text si 64 pagini ilustratii alb negru,
Coperta cartonata si supracoperta, format 17x24 cm.
Cea mai documentata biografie a lui Vladimir Ghika pana in prezent, rod al cercetarii Postulaturii pentru cauza de beatificare a Monseniorului Ghika.


Vladimir Ghika, professeur d'espérance
Par Francisca Baltaceanu - Monica Brosteanu
Avec la collaboration de Michel Kubler - Andrei Brezianu -  Philippe Brizard -  Emanuel Cosmovici -  Luc Verly
Préface de Philippe Brizard
Les Éditions du Cerf
Paru en : Août 2013
Dimensions : 215 x 145 x 26  - Poids : 675 grammes
ISBN : 978-2-204-10083-0 - SODIS : 8297769
496 pages
Collection « L'Histoire à vif »






DONNE-NOUS LA LUMIERE!
Neuvaine de discernement spirituel
avec le bienheureux Vladimir Ghika


Auteur : PÈRE BRUN / VLADIMIR GHIKA
Editeur : SALVATOR
Paru en : août 2013
Présentation : Broché, 7 mm * 110 mm * 170 mm, 69 pages
Code barre : 9782706710834



YVONNE ESTIENNE
O flacără în vitraliu. Amintiri despre Monseniorul Ghika
Traducere din limba franceză de Mihaela Voicu
Originalul: Yvonne Estienne, Une flamme dans le vitrail. Souvenirs sur Mgr Ghika, Éditions du Chalet, Lyon, 1963
Note la ediția în limba română: Luc Verly şi Emanuel Cosmovici
Prefața: Contele Pierre de Briey.
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice, 2013
ISBN 978-973-1891-74-3


Monseniorul Vladimir Ghika
Scrieri spirituale
Editura Ecou Transilvan

Colectia Universul Credintei
ISBN: 978-973-8099-02-9

    Volumul de faţă cuprinde traducerile revizuite publicate anterior de editura Dacia în cărți separate: Convorbiri spirituale, Ganduri pentru zilele ce vin, Ultimele marturii, Fragmente postume.



Anca Martinaș, jurnalist la Radio Vaticana, a scris în limba italiană o scurtă biografie a Monseniorului cu titlul: Vladimir Ghika. Il principe mendicante di amore per Cristo. De curând a fost tipărită și varianta în limba română.
"... cartea Ancăi Mărtinaș vine ca o prezență greu de încadrat. Biografie? Portret spritual? Mic poem fotografic? Datorie de suflet? La acest punct nu încadrarea contează, ci faptul că, prin frumusețe și simplitate, Il principe mendicante di amore per Cristo e o mică bijuterie pe care o iei în mână cu drag și vrei să o recitești iar și iar." (Liana GEHL, Recenzie in Actualitatea Crestina 05/2013, p 12)



Florentina-Aida Bătrânu 
„Rugați-vă toți pentru mine...” Monseniorul Vladimir Ghika și martiriul său. 
EARCB 2013, 342 pag. 
Aprofundează tematica martiriului și analizează scrisorile Monseniorului către fratele său în exil din perspectiva acesteia.


VLADIMIR GHIKA - AUTOR



Albumul “Fratelui meu din exil – perioada stalinistă în România în scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika, prinţ, preot şi martir” este un volum care reuneşte o colecţie inedită de scrisori, trimise de Mons. Ghika în perioada 1948-1952 fratelui său, Dimitrie, fost ambasador şi Ministru de externe al României, plecat în exil în Elveţia. Scrisorile au fost trimise în principal prin Ambasada Franţei la Bucureşti şi descriu instalarea progresivă a regimului totalitar şi persecuţia împotriva Bisericii Catolice din România pe măsură ce lucrurile se întâmplau. Scrisorile, in limba franceza, sunt reproduse in transcriere si in faximil dar si in traducere in limba romana.
Volum realizat de: Anca Berlogea; Transcrierea scrisorilor: Luc Verly; Traducerea în limba română: Ana Boariu în colaborare cu Francisca Băltăceanu, Monica Broşteanu, Emanuel şi Mihaela Cosmovici; Traducere în limba franceză: Luc Verly; Introducere, redactarea notelor şi documente de arhivă: Emanuel Cosmovici; Postfaţă: Tereza-Brînduşa Palade; Format album 22 x 28 cm; 176 pp. Galaxia Gutenberg, 2008.



Gânduri pentru zilele ce vin. Prinţul Vladimir I. Ghika, Editura Dacia, Cluj-Napoca 1995, trad. Doina Cornea, ISBN: 973-35-0486-6, 19,5cmx13cm, 243p. Prezentă în Biblioteca Naţională a României.
Traducerea "Gândurilor" a fost realizată de Doina Cornea după ediţia din 1962 a cărţii Pensées pour la suite des jours.


Convorbiri spirituale. Prinţul Vladimir I. Ghika, Editura Dacia, Cluj-Napoca 1995, trad. Gheorghe Lascu şi Viorica Lascu, ISBN: 973-35-0486-6, 19,5cmx13cm, 243p. Prezentă în Biblioteca Naţională a României.
Conţine: Prezenţa lui Dumnezeu, Liturghia aproapelui, Suferinţa, Ora Sfântă, Vizitarea săracilor, Din drum, Rugăciuni, În familie, O lună din viaţa mons. Vladimir I. Ghika.
Traducerea "Convorbirilor" a fost realizată de Gheorghe şi Viorica Lascu după ediţia din 1961 a cărţii Entretiens spirituels.


Ora Sfanta - Traducere de Iulia Cojocariu, cea mai recenta, a meditatiei lui Vladimir Ghika in fata Preasfantului Sacrament. Tiparita in format 4,5cmX10,5cm, este usor de purtat si se poate procura de la Libraria Sfantul Iosif sau de la Postulatura.



Ultimele mărturii, Vladimir Ghika; pref. Yvonne Estienne, Editura Dacia, Cluj-Napoca 1997, trad. Doina Cornea, ISBN 973-35-0656-7, 123p. Prezentă în Biblioteca Naţională a României.
Gânduri şi mărturii ale mons. Ghika.

Derniers témoignages [par] Mgr Vladimir Ghika. Présentés par Yvonne Estienne. Paris, Éditions Beauchesne, 1970, 104 p. 18 cm.



Fragmente postume. Texte inedite din arhiva Institutului „Vladimir Ghika”, Ghika Vladimir I., Editura Dacia, Cluj-Napoca 2003, trad. Doinei Cornea, Prefaţa: Pierre Hayet; ISBN: 973-35-1696-1, 14cmx20cm, 162p.





Gânduri pentru fiecare zi, de Vladimir Ghika, pref.: pr. Ioan Ciobanu, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Bucureşti, 2002 - 2003, ISBN 973-9386-52-0, 14,5cmX10,5cm, 52p. Prezentă în Biblioteca Naţională a României.
Broşură ce conţine gânduri culese de pr. Ioan Ciobanu din scrierile Monseniorului Vladimir Ghika, repartizate pentru fiecare zi a anului.


C’est un album de gravures avec des commentaires publié par mons. Ghika en 1924 alors qu’il se trouvait au Talloires, une cité près Annency, une belle région touristique de France.


La Femme Adultère - pièce de théâtre
Miracle Evangélique, en 2 Actes. Pièce de théâtre. Un prologue, un acte, un épilogue. 1931

Femeia adulteră. Mister evanghelic cuprinzand un prolog, un act, un epilog. Pieasă teatrală. Tradusă de Al. Lascarov-Moldovan în 1938. Prezentă în Biblioteca Naţională a României.



Spicuiri istorice - Vladimir I. Ghika, seria I, Iaşi, 1935

Introducere: "Cititorii acestei cărţi vor regăsi, adunate într’un singur volum, articolele şi documentele publicate de mine în mai multe reviste ale ţărei (mai ales în „Convorbiri Literare” şi în „Revista Catolică”) între anii 1907 şi 1914. Vor avea la îndămână materialul ce adusesem astfel la lumină, fără a consulta cu anevoie într’o oarecare bibliotecă publică, nişte colecţii greoaie şi uneori greu de găsit. - Am reprodus din nou, aici, ilustraţiile date pe atuncea, cu toate că îndoita reproducere trebuia să aducă simţitoare imperfecţiuni. Căci clişeele bine executate ale „Convorbirilor” s’au rătăcit în timpul războiului; şi din originalele lor, unele au fost furate de Nemţi; nu mai puteam, deci, să le reproduc direct, după perderea clişeelor. Am preferit să păstrez pentru cititorii mei, fie cu o înfăţişare cam deficientă, o iconografie care nu se putea altfel reîmprospătà.
Acest volum va fi începutul unei serii de publicări istorice, extrase mai cu seamă din arhivele romane sau din arhivele familiare. Volumul al II-lea, complect inedit, va cuprinde mai ales documente despre Grigore Ghika al Doilea (1660-1673), despre misiunile catolice în satele moldoveneşti din veacul al XVII-lea, despre uciderea lui Grigorie Ghika al VII-lea (1777), şi un oarecare număr de diete încă nepublicate ale strămoşilor mei, interesante din punctul de vedere totdeodată istoric, social şi psihologic."


Sfânta Fecioară şi Sfântul Sacrament. Discursul rostit de mons. Ghika în noiembrie 1928 la deschiderea Congresului Euharistic de la Sidney (Australia). Traducerea făcută de Stela Ciungan este cuprinsă în anexa volumului Memoria tăcerilor, de Elisabeth de Miribel.


La Sainte Vierge et le Saint Sacrement, Ed. Cerf, 1929 (discursul prezentat în anul 1928 la Congresul Euharistic de la Sydney - Australia) - O altă ediţie: La Sainte Vierge et le Saint-Sacrement, în La Vie Spirituelle, 21 (1929) p. 129-144 

Prefaţa cărţii lui JOLY Edmond, Camera sfinţilor la Roma.* Desclée de Brouwer et Cie Editeur, Paris - 1933. 14cmx20cm - 274p+1f


Preface de livre La chambre des saints à Rome de JOLY Edmond, par monseigneur Ghika. (Desclée de Brouwer et Cie Editeur, Paris - 1933. 14cmx20cm - 274p+1f.) 

Prières écrites en japonais, Séjour au Japon 1936

Articole istorice şi culturale la societatea literară „Junimea”.

Articole de revistă în „Convorbiri Literare” (1907-1911) „Corespondentul”, „Revista săptămânală”, „Revista Catolică” (1912-14), „Cronica Surorilor de Caritate” (1919), „Documentarea catolică” (1930).

Conferinţa «Istoria Bisericii», Bucureşti, 20 Iulie 1946

Manuscrit autobiographique (1901 ou 1902)

Allocution au Congrès Marial de 1904 en l’Eglise des Sts. Apôtres, à Rome 

Méditation de l'Heure Sainte, Roma 1912 Este cuprinsă în volumul Entretiens spirituels. 

Revue Catolique, unde a publicat o parte din datele culese din Arhivele Vaticanului începând cu anul 1912.

Chronique des Filles de la Charité (1919).

Une conquéte de la philosophie chrétienne. Jacques Maritain. La Documentation Catholique, no 216, 27 octobre 1923

La Messe byzantine dite de St-Jean Chrysostome, Sem. S. Basile, 1924, Lille - O altă ediţie: La Messe byzantine dite de St-Jean Chrysostome, Desclée 1934 

L’Eglise et la nouvelle Roumanie, articol apărut în 1926 în Revue des jeunes din Paris. 

Textes des prières à l’usage de la Famille de Saint Jean à Auberive (1926-1931) 

Roseau d'Or (Chroniques - al VIII-lea volum), colecţie de gânduri (de tipul Pensées pour la suite des jours),1928 

Vigile (caietul IV), colecţie de gânduri (de tipul Pensées pour la suite des jours), 1930. 

Homélie de mgr. Ghika au mariage de la princesse Ileana et l’archiduc Anton de Habsbourg, Sinaia, le 27 Juillet 1931

Pièce de théâtre « Barabbas ou “Le Préféré”, » par mgr. Ghika

Articles: La Revue Hebdomadaire (1917): L'âme d'une cérémonie; Les Études (1923 t. 175 et 1938 t. 254); Le Correspondant (1919, L'anniversaire de Louvain); La Revue des Jeunes (1921, n° 6: l'Église et la Roumanie); La Documentation Catholique (1923, X, col. 643-660, 685-686, 1930, XXIV, col. 271) 

Texte écrit par Mgr. Ghika sur les principales images miraculeuses de Roumanie 

Lettre de Mgr. Ghika à Paul Claudel Poésie à Paul Claudel des malades du Pavillon de Malte 

Texte sur La théologie du besoin de Mgr.Ghika 

Allocution prononcée par mgr. Ghika au mariage de Jean et Sonia Daujat, 1930

În Olandeză: Vladimir Ghika (1873/1954): De geloofswerkelijkheden in het leven, Brugge, Geloofsonderricht, 1939. 45 pag., (traducerea din franceza a lucrarii La presence de Dieu) Prima traducere în olandeză a unei lucrări a Monseniorului Ghika, realizată în 1939

În Spaniolă:

PENSAMIENTOS PARA CADA DIA 
Casa editrice: Emecé, Bs. As. 1963. Data di pubblicazione: 1963, 18,5x13, 132 págs.

În Bulgară:



„Мисли, следващи дните” („Gânduri pentru zilele ce vin”), în traducerea lui Toni Nicolov. Deși ia numele de la una din cărțile publicate de monseniorul Ghika în timpul vieții (Pensées pour la suite des jours, Paris, La Nouvelle Librairie Nationale, 1923), volumul este de fapt o culegere a scrierilor monseniorului Ghika: Gânduri pentru zilele ce vin, Convorbiri spirituale, Ultimele mărturii, Femeia adulteră.


VLADIMIR GHIKA – SUBIECT DE CARTE





Poate în mod providenţial, chiar în ziua de 17 mai 2012– aniversarul morţii Monseniorului Vladimir Ghika – a apărut o nouă carte despre „Prinţ” sub semnătura Mihaelei Vasiliu (O lumină în întuneric, EARCB 2012, 165 pag. cu ilustraţii – ediţie apărută şi în franceză la editura Cerf, 2011). Membră în comisia pentru susţinerea cauzei de beatificare a Monseniorului, dna Vasiliu a acceptat să ne acorde un interviu pentru cititorii revistei (Actualitatea Crestina, nr 6/2012). În iunie 2014 a fost tiparită și traducerea italiană a cărții la editura Pauline cu titlul: „Vladimir Ghika. Il principe martire”.


Prima relatare documentată a vieţii Monseniorului Vladimir Ghika în România, începând cu anul 1939 şi până la moartea acestuia în închisoarea Jilava.
Volumul, care se doreşte a fi un început de serie, cuprinde:
1. Monseniorul - Spiritualitea lui, aşa cum îşi aminteşte un martor direct: Horia Cosmovici.
2. Anii de rezistenţă şi închisoarea - O biografie documentată a perioadei 1948-1954, în urma desecretizării arhivelor Securităţii şi după înregistrarea a numeroşi martori din Jilava.
3. Agendele - Viaţa cotidiană a Monseniorului notată în agendele sale din anii 1945-1947.
4. Arhivele Vaticanului. Cel mai complet „Curriculum Vitae” al lui Vladimir Ghika (1930).
5. Fotografii inedite şi facsimile.

Monseniorul: amintiri din viaţa lui Vladimir Ghika, este prima biografie a lui Vladimir Ghika apărută în România în 1996 sub semnătura părintelui  Horia Cosmovici, fost avocat şi fiu spiritual al Monseniorului. Acest volum este constituit din două părţi distincte: Monseniorul, cu amintiri din viaţa lui Vladimir Ghika, mai ales în perioada 1939-1954, şi Appels de Dieu, cu o selecţie de 850 de gânduri inedite ale Monseniorului Ghika, scrise în limba franceză. Cartea este epuizată dar se poate găsi în biblioteci.

Memoria tăcerilor. Vladimir Ghika 1873-1954, titlul cu care se încheiau coloanele din numărul trecut al revistei aparţine volumului scris de Élisabeth de Miribel. Cartea a apărut la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti în 2004, cu 171 de pagini. Este o traducere realizată de doamna Stela Ciungan după volumul apărut în Franţa în anul 1987 la Librairie Arthème Fayard. Volumul este disponibil în librarii.


A trăit şi a murit ca un sfânt! Este o antologie de texte dedicate Monseniorului Vladimir Ghica, sub coordonarea părintelui Ioan Ciobanu. Diferitele mărturii din micul volum ne ajută să ne facem o imagine mai completă, mai obiectivă şi mai reală despre martirul iubirii lui Dumnezeu şi a aproapelui. Cartea de numai 99 de pagini a apărut la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti în 2003, şi este disponibilă în librării şi la parohii.
Portrete ale sfinţilor. Slujitorul lui Dumnezeu Vladimir Ghika, purtând semnătura părintelui Antonio Maria Sicari, O.C.D., este o broşură de doar câteva pagini gândită ca o meditaţie. Mişcarea Eclezială Carmelitană din Bucureşti a tradus şi publicat textul în anul 2006 pentru seria de meditaţii din Catedrala Sfântul Iosif despre sfinţi în timpul Postului Mare. Chiar dacă tirajul nu a fost mare încă se mai poate procura acest text din librăria „Sfântul Iosif” sau de la călugării carmelitani de la Snagov.

Monseniorul Vladimir Ghika. Schiţă de portret european, este un volum publicat în 2009, în română şi franceză, de către Ștefan de Fay, fiul autorului, domnul Ștefan J. Fay. Textul stă şi la baza scenariului unui documentar care poartă acelaşi nume, şi are nu puține accente personale izvorâte din cunoașterea directă. Publicarea acestei cărţi întră într-un proiect de strângere de fonduri pentru edificarea bisericii ortodoxe din Nisa fapt pentru care au ajuns puţine exemplare în România.


L’apôtre du XX-em siècle, Vladimir Ghika, de Jean Daujat apărută la editura La Palatine-Plon în 1956 cu o reeditare: L’apotre du XX-e siècle - Monseigneur Ghika, la Nouvelles Editions Latines din Paris în 1962, şi o traducere în limba italiană la Editura Mesagerul Sfântului Anton din Padova în 1997. Autorul este un prieten devotat al Monseniorului Ghika şi, împreună cu soţia, colaborator fidel la cea mai mare parte a activităţii lui apostolice din Paris.


Une flamme dans le vitrail. Souvenirs sur Mgr. Ghika, de Yvonne Estienne,publicată în 1963 de Editions Du Chalet, Lyon. Autoarea a fost o colaboratoare a Monseniorului Ghika şi un martor al activităţii sale în perioada 1926-1939.
Flacăra din vitraliu este prinţul moldovean, convertit la catolici, devenit preot devotat al lui Cristos, prieten al leproşilor şi al săracilor, susţinător al ecumenismului şi, în final, un mare martir al timpurilor noastre. Vitraliul arată câmpul de apostolat al Monseniorului Ghika şi oamenii de toate categoriile pentru care el a fost o adevărată făclie de lumină, căldură şi bunătate. Autoarea, o colaboratoare a Monseniorului Ghika şi un martor în perioada 1926-1939, consideră că a fost o binecuvântare din partea lui Dumnezeu, iar ea a avut o onoare de a-l fi cunoscut pe Vladimir Ghika.



Prin grija Asociatiei pentru Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika de la Paris (ABMVG) a aparut brosura intitulata Mgr Vladimir Ghika apôtre et martyr. Ea cuprinde actele colocviului din 7, 9 si 10 octombrie 2010 de la Paris, dedicat memoriei Monseniorului Vladimir Ghika si este publicata ca urmare a numeroaselor cereri primite din partea celor care au apreciat calitatea deosebita a acestor lucrari.


Mgr Vladimir Ghika: prince, prêtre et martyr Bibliothèque AED. Collection Témoins. Bibliothèque AED, [Collection Témoins] Autore Charles Molette Editore. AED, Aide à l'Église en détresse, 2008. ISBN - 2905287268, 9782905287267 Lunghezza - 95 pagine

Din palat la altar şi la puşcărie. Prinţul Vladimir Ghika (1873-1954), de Petru Gherman.
Traducerea după articolul publicat în cartea Les Convertis du 20e siècle (Convertiţii secolului XX), 1954, este cuprinsă în volumul A trăit şi a murit ca un sfânt.

Însemnări despre Monseniorul Vladimir Ghica, Mia Frollo, Sorin Alexandru Sontea, Nicolae Scurtu, Editura: Eurosong & Book, Bucureşti 1999, ISBN 973-98922-5-6, 20cmX13cm, 24p.


Une âme de feu, monseigneur Vladimir Ghika, Michel de Galzain, d’après les documents réunis par Mgr. Barléa - Éditions Beauchesne 1961.
Autorul mărturiseşte cu umilinţă că nu l-a cunoscut personal pe Vladimir Ghika, dar s-a folosit de documentele adunate de Monseniorul Bârlea. El ni-l prezintă pe Monseniorul Ghika în ansamblul unei existenţe care constituie un document istoric important.



Vladimir Ghika, Prince et Berger, de Susane-Marie Durand (Castermann, 1962).
Acest titlu indică bine intenţia autoarei. Ea a fost mai întâi colaboratoare a operelor Monseniorului, la început în România, apoi la Auberive în Franţa, unde a devenit superioară a micei, dar importantei Congregaţii “Sfântul Ioan”, fondată de Vladimir Ghika.



Prince et martyr, l’apôtre du Danube, Mgr Vladimir Ghika, Hélène Danubia, Pierre Tequi, Paris 1993. Prezentă în Biblioteca Naţională a României.
Numele adevărat al scriitoarei este Eugenia Mihalovici, de origine română, medic, convertită la catolicism. Ea l-a cunoscut personal pe Vladimir Ghika în ultimii zece ani ai vieţii lui. Din experienţa pe care a avut-o, avându-l ca spiritual şi exemplu de apostolat, aduce noi mărturii despre Monseniorul Ghika.



Monseniorul Ghika. Apostol şi Martir, de Ştefan Nicolae, Ed. Crater, 1991.

Mgr. Vladimir Ghika, un homme de Dieu au service des hommes (1873 - 1954), Pierre Hayet.

Articles: Bulletin de l'Oeuvre de Saint François de Sales (mars-avril 1957, article critique des Intermèdes de Talloires par Mgr GEGOUT); La Croix (23-24 février 1955); L'Osservatore Romano (8 décembre 1955); La Pensée Catholique (1956, 43 p. 29-49); La Nation Roumaine (avril 1957);

Un prince dépossedé par le Christ, article de Louis Chaigne

A la mémoire, de Mgr Ghika, Prince Roumain et apôtre à Paris, allocution de son exc. Mgr. Rupp prononcée à la Radio le dimanche 2 janvier 1955.

Le Visage du Christ dans l’amour du prochain: Mgr. Vladimir Ghika et l’esprit de « Deus caritas est » - Andrei Brezianu

Il Servo di Dio Vladimir Ghika e lo spirito della "Deus Caritas Est" - Andrei Brezianu

Monseniorul Ghika şi spiritul enciclicii Deus Caritas Est - Andrei Brezianu

Articole: Caiete critice - numărul 4 (270) / 2010, revistă editată de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, al cărui subiect principal este Monseniorul aşa cum l-au prezentat vorbitorii din cadrul Simpozionului din 4 martie 2010 de la Academia Română. Cu o urmare in numarul 5 (271) / 2010.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interviu cu Pierre Hayet

Mgr Ghika au Collège des Bernardins

Memorialul Muzeu Mons. Vladimir Ghika

ABMVG Paris - 17.11.2012

Radio Maria Italia parla di Vladimir Ghika

Monseniorul sub nameti, 02/2012

PARIS, AMBVG, 26 XI 2011

Comemorarea inceputului calvarului Monseniorului cu o expozitie la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti

Arhiepiscopul Ioan Robu a celebrat 67 de ani de viața în "compania" Monseniorului

6 noiembrie 2011, Arhiepiscopul Ioan Robu despre Monseniorul

Conferinta domnului Andrei Brezianu la Montreal

Foto Montreal 3/09/2011

Comemorare mons. Vladimir Ghika

Lansare carte MONSENIORUL

Cuvântul domnului academician Eugen Simion

Cuvântul domnului profesor Neagu Djuvara

Cuvântul doamnei conferenţiar Monica Broşteanu

Cuvântul domnului cercetător Emanuel Cosmovici

Cuvântul doamnei profesor Francisca Băltăceanu

Cuvântul doamnei cercetător Lucia Teodor

Cuvântul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti