25.04.2010

Asociaţia "Virgo Fidelis", un dar al Mons. Ghika pentru anul sacerdotal


În ziua de rugăciune pentru vocaţii, vă propun un articol apărut în "Actualitatea Creştină" (13/2009):
Asociaţia Virgo Fidelis este o fraternitate spirituală de rugăciune care, sub ocrotirea Sfintei Fecioare şi sub îndrumarea ierarhiei Bisericii, se consacră rugăciunii, penitenţei şi carităţii în sprijinul preoţilor şi al persoanelor consacrate. Această fraternitate de rugăciune a luat naştere în anul 1935, în Franţa, din iniţiativa Mons. Vladimir Ghika, care a adresat Yvonnei Estienne, una din fiicele sale spirituale, o cerere de rugăciune pentru un preot aflat în mari dificultăţi, care îi puneau în pericol starea sacerdotală. Yvonne Estienne, împreună cu un grup de persoane, s-au rugat şi au oferit Sfânta Liturghie pentru a ajuta acest preot.
Rugăciunile au fost ascultate, preotul regăsind astfel bucuria preoţiei. Micul grup a continuat să se întrunească şi să se roage şi pentru alte cazuri de preoţi ce se aflau în dificultate. După un pelerinaj la Sfânta Fecioară de la Salette, în 1940, acest grup a fost imitat în mai multe locuri din Franţa, generând mai multe grupuri de rugăciune pentru preoţi şi persoane consacrate.
Arhiepiscopul Parisului, Cardinalul Suhard, fiind informat de apariţia acestei asociaţii, o încurajează şi îi dă o formă oficială de existenţă în Biserică. În 1949, grupul număra deja peste 1000 de persoane, din cele mai variate medii sociale ale Franţei. Eminenţa Sa, Cardinalul Gerlier, arhiepiscop de Lyon, impresionat de dezvoltarea extraordinară a acestei mişcări, prezintă întrunirii cardinalilor şi arhiepiscopilor Franţei această operă, care este unanim acceptată şi recunoscută în Biserică, sub denumirea de Virgo Fidelis. Asociaţia rămâne sub responsabilitatea Yvonnei Estienne, care elaborează statutul, având sprijinul Mons. Bazelaire, Arhiepiscopul de Chambery. La 22 februarie 1954, Cardinalul Feltin a aprobat statutul asociaţiei. O revistă trimestrială, denumită Virgo Fidelis, asigură legătura între membrii asociaţiei şi le dăruieşte hrană spirituală.
Membrii asociaţiei, prin rugăciuni, sacrificii şi fapte de caritate, oferă ajutor spiritual preoţilor, persoanelor consacrate şi pentru noi vocaţii.
Aceasta este istoria Asociaţiei Virgo Fidelis, născută dintr-o iniţiativă a Mons. Vladimir Ghika care, la Biserica Străinilor din Paris, 33 rue du Sevres, întâlnind preoţi în suferinţă şi în dificultate gravă de exercitare a ministerului sacerdotal, le venea în ajutor cu rugăciunea şi prezenţa sa.
Asociaţia este prezentă actualmente în multe dieceze din Franţa. Preşedintele naţional este Olivier Flichy, el fiind în acelaşi timp redactorulşef al revistei Virgo Fidelis. Directorul spiritual al asociaţiei este părintele Francis Volle c.p.c.r.
În acest an sacerdotal, declarat de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea (19 iunie 2009 – 11 iunie 2010), ÎPS Ioan Robu a aprobat funcţionarea asociaţiei Virgo Fidelis şi în România. Asociaţia va sprijini activitatea preoţilor, a persoanelor consacrate şi vocaţiile, prin rugăciuni, sacrificii şi acte de caritate. Părintele îndrumător spiritual al asociaţiei din Arhidieceza de Bucureşti este părintele Ioan Ciobanu, paroh al bisericii Preasfânta Inimă a lui Isus (Sacre Coeur).
Din această asociaţie poate face parte orice persoană de bunăvoinţă, laică sau consacrată, dornică să sprijine starea sacerdotală, de viaţă consacrată şi noile vocaţii, în cadrul unei parohii sau în mod particular. Membrii asociaţiei se vor ruga, după posibilităţi, şi vor participa la Sfânta Liturghie celebrată după intenţia asociaţiei. Se recomandă şi participarea la exerciţiile spirituale organizate de asociaţie.
Virgo Fidelis este un dar al Mons. Ghika făcut Bisericii noastre, în drumul său spre beatificare. Este, de asemenea, un har al anului sacerdotal.
Mihaela VASILIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interviu cu Pierre Hayet

Mgr Ghika au Collège des Bernardins

Memorialul Muzeu Mons. Vladimir Ghika

ABMVG Paris - 17.11.2012

Radio Maria Italia parla di Vladimir Ghika

Monseniorul sub nameti, 02/2012

PARIS, AMBVG, 26 XI 2011

Comemorarea inceputului calvarului Monseniorului cu o expozitie la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti

Arhiepiscopul Ioan Robu a celebrat 67 de ani de viața în "compania" Monseniorului

6 noiembrie 2011, Arhiepiscopul Ioan Robu despre Monseniorul

Conferinta domnului Andrei Brezianu la Montreal

Foto Montreal 3/09/2011

Comemorare mons. Vladimir Ghika

Lansare carte MONSENIORUL

Cuvântul domnului academician Eugen Simion

Cuvântul domnului profesor Neagu Djuvara

Cuvântul doamnei conferenţiar Monica Broşteanu

Cuvântul domnului cercetător Emanuel Cosmovici

Cuvântul doamnei profesor Francisca Băltăceanu

Cuvântul doamnei cercetător Lucia Teodor

Cuvântul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti