15.09.2011

Montreal, 3 septembrie 2011

Marele nostru vagabond apostolic paseste pe continentul american desi nu a strabatut in timpul vietii aceste meleaguri .

Andrei Brezianu, in conferinta sa L’amour du prochain dans la vie d’un martyr : Monseigneur Vladimir Ghika, pune aceast simpozion sub patronajul sfintilor si fericitilor de pe aceste pamanturi : André, Marie Marguerite d’Youville, Catherine de Saint Augustin si venerabila Jeanne Mance care au fost animati de-a lungul vietii, ca si Monseniorul Vladimir Ghika de dragostea de aproapele, de caritate, virtute care este cheia de bolta a vietii crestine. In fraze elegante, Andrei Brezianu, care l-a cunoscut in adolescenta pe Monseniorul, si care i-a fost tata spiritual, catehist de exceptie, confesor, vorbeste ca martor direct : Je me propose, de mettre quelques accents sur cet aspect particulier de la charité de ce grand cœur face à ses frères éprouvés par les besoins et la souffrance. Monseigneur Ghika tâchait de toutes ses forces de voir en eux le Christ... Il tâchait de voir le Christ dans chacun de ses semblables endoloris par la maladie et les épreuves...Il pratiqua cette vertu sans décourager, dans toutes sortes d'oeuvres de bienfaisance, dès les années de sa jeunesse laïque, puis de sa conversion; ensuite de son ascension au sacerdoce et jusqu’à sa mort en prison, à l’âge de 81 ans…
Ce credo on le retrouve dans ses écrits sur l’amour du prochain, La liturgie du prochain et La visite des pauvres et à même titre, dans ses sermons et ses conférences où il parlait de ce qu’il ne se lassait pas d’appeler la Théologie du besoin.
Simpozionul a fost deschis cu diaporama asupra vietii Monseniorului, pe care am realizat-o tocmai din necesitatea de a face cunoscut publicului viata de exceptie a lui Vladimir Ghika. Cele cateva zeci de secunde de liniste perfecta de la sfarsit au fost dovada ca am reusit sa transmit, prin imagini si citate din scrierile Monseniorului emotia acestei vieti fascinante a lui Vladimir Ghika, nascut print la Constantinopol, hirotonit preot la Paris, si care a murit la Jilava de moartea cea mai frumoasa, martir al credintei. Multumesc celor care au contribuit prin talentul si disponibilitatea lor la realizarea acestei diaporame : Francis si Luc Verly pentru interpretarea (citirea) textului, Emanuel Cosmovici si Iulia Cojocariu pentru fotografii, si in mod special Roxana Elekes pentru montaj si muzica.

Dupa pauza s-a putut viziona filmul foarte bine documentat al Anei Boariu: Lettres à mon frère en exil, care pe langa prezentarea ultimilor ani din viata Monseniorului in scrisorile catre fratele sau in Elvetia, ne ilustreaza pagini necunoscute pana in 1989 din istoria bisericii noastre in acei ani sumbri de dupa 1945.

In incheiere au luat cuvantul :
Parintele Cezar Vasiliu, preot ortodox cu doctorat la Roma (ca si Monseniorul), tine sa completeze prezentarea vietii Monseniorului cu expresia deja foarte cunoscuta a tanarului Vladimir devenit catolic pentru a fi un ortodox mai bun.
Andrei Brezianu zugraveste prietenia dintre Jacques Maritain si Vladimir Ghika animata de filozofia tomista.
Parintele Francisc Ungureanu prezinta etapele procesului de beatificare in general si stadiul la care s-a ajuns pentru dosarul servitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika.

Publicul montrealez a aratat un interes deosebit pentru cartile prezentate la stand, si prin aceasta interesul pentru viata si opera Monseniorului.

Datoram acest simpozion parintelui Gheorghe Avram, care animat de ideea de a-l aduce pe Monseniorul la Montreal s-a ocupat cu mult entuziasm de organizarea acestei intalniri. Multumim celor care au contribuit la buna desfasurare a simpozionului : Paul Dancescu, Adrian Ardelean, Sorin Borbey, Vlad Guzu, Paul Stoina.
Sper ca succesul evenimentului de la Montreal sa fie,pentru pamantul american, o fereastra deschisa spre alte intalniri in memoria Monseniorului .

Maria Sander

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interviu cu Pierre Hayet

Mgr Ghika au Collège des Bernardins

Memorialul Muzeu Mons. Vladimir Ghika

ABMVG Paris - 17.11.2012

Radio Maria Italia parla di Vladimir Ghika

Monseniorul sub nameti, 02/2012

PARIS, AMBVG, 26 XI 2011

Comemorarea inceputului calvarului Monseniorului cu o expozitie la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti

Arhiepiscopul Ioan Robu a celebrat 67 de ani de viața în "compania" Monseniorului

6 noiembrie 2011, Arhiepiscopul Ioan Robu despre Monseniorul

Conferinta domnului Andrei Brezianu la Montreal

Foto Montreal 3/09/2011

Comemorare mons. Vladimir Ghika

Lansare carte MONSENIORUL

Cuvântul domnului academician Eugen Simion

Cuvântul domnului profesor Neagu Djuvara

Cuvântul doamnei conferenţiar Monica Broşteanu

Cuvântul domnului cercetător Emanuel Cosmovici

Cuvântul doamnei profesor Francisca Băltăceanu

Cuvântul doamnei cercetător Lucia Teodor

Cuvântul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti