18.10.2012

Vladimir Ghika: Exemplu de trăire a credinței



Aceasta a fost tema de reflecție pentru a doua parte a orei de rugăciune comune a preoților romano-catolici din București. Ca în fiecare lună, și în octombrie, în ziua de 17, majoritatea preoților catolici din București și-au dat întâlnire pentru o oră de rugăciune comună, de data aceasta la Biserica Preasfânta Inimă a lui Isus (Franceză) din capitală, acolo unde a slujit și Monseniorul Vladimir Ghika înainte de a fi arestat de securitate (1952).

Deja în Scrisoarea Pastorală adresată preoților Arhidiecezei de București pentru inaugurarea Anului Credinței, acolo unde indică inițiativele legate de celebrarea acestui An pastoral, Arhiepiscopul Mitropolit de București, Mons. Ioan Robu spunea: „invităm preoții și cateheții ca, în timpul predicilor sau a catehezelor să le propună credincioșilor exemple de trăire în mod eroic a credinței, cum ar fi Monseniorul Vladimir Ghika, a cărui cauză de beatificare este în curs la Roma...". De data aceasta, la ora de rugăciune a preoților, Înalt Preasfințitul a fost și mai direct, subliniind anumite aspecte din viața Monseniorului, precum rugăciunea îndelungă în fața Sfântului Sacrament, disponibilitatea lui în a-i asculta pe toți, chiar și în timpurile grele ale prigoanei, chiar acolo în sacristie, și discernerea metodelor pastorale – erau timpuri când avea mai mare efect o meditație în „improvizații la orgă”, decât cuvintele ce nu puteau fi rostite sau ascultate. În Anul Credinței există riscul ca preoții să se preocupe mai mult de ceea ce pot face pentru alții. Tocmai de aceea, sfatul Păstorului Arhidiecezei de București pentru colaboratorii săi preoți este de a fi atenți și la ceea ce aduce acest An în propria viață sacerdotală și de a pune în practică tot ce ne poate întări în credință.

Anterior cuvântului IPS Robu, în circa 25 de minute am prezentat, în calitate de postulator al Cauzei de Beatificare și Canonizare a Monseniorului Vladimir Ghika, situația în care se află în momentul de față Cauza Monseniorului la Roma și în ce fel acest Slujitor al lui Dumnezeu ne este exemplu în trăirea credinței din trei punte de vedere: al trăirii, al mărturiei, al celebrării.

Exemplaritatea trăirii credinței Monseniorului constă tocmai în faptul că indică o ștachetă la care suntem îndemnați să ajungem, el fiind unul dintre cei care, cu ajutorul lui harului lui Dumnezeu, a depășit-o fiind în ochii noștri un campion, daca vrem să rămânem în contextul vocabularului atletic. Sau, în alți termeni, în acest an vor putea fi descoperite multe fațete ale acestui diamant: viața de credință a lui Vladimir Ghika, fiecare fiindu-ne pildă și încurajare prin lumina pe care o revarsă asupra vieții în totalitatea ei.

Pr. Francisc Ungureanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interviu cu Pierre Hayet

Mgr Ghika au Collège des Bernardins

Memorialul Muzeu Mons. Vladimir Ghika

ABMVG Paris - 17.11.2012

Radio Maria Italia parla di Vladimir Ghika

Monseniorul sub nameti, 02/2012

PARIS, AMBVG, 26 XI 2011

Comemorarea inceputului calvarului Monseniorului cu o expozitie la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti

Arhiepiscopul Ioan Robu a celebrat 67 de ani de viața în "compania" Monseniorului

6 noiembrie 2011, Arhiepiscopul Ioan Robu despre Monseniorul

Conferinta domnului Andrei Brezianu la Montreal

Foto Montreal 3/09/2011

Comemorare mons. Vladimir Ghika

Lansare carte MONSENIORUL

Cuvântul domnului academician Eugen Simion

Cuvântul domnului profesor Neagu Djuvara

Cuvântul doamnei conferenţiar Monica Broşteanu

Cuvântul domnului cercetător Emanuel Cosmovici

Cuvântul doamnei profesor Francisca Băltăceanu

Cuvântul doamnei cercetător Lucia Teodor

Cuvântul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti