23.06.2018

EXPOZIȚIE: Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE

Dragi prieteni ai Fericitului Vladimir Ghika.
A vizita Muzeul Național de Artă al României este întotdeauna de folos pentru minte și pentru suflet. Acum în două săli, cu intrare separată dinspre Biserica Kretzulescu și statuia lui Coposu, sunt expuse desenele, schițele și alte obiecte ale lui Vladimir Ghika.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București organizează această expoziție între 13 iunie și 2 septembrie 2018. Vizitând-o „vom fi introduși într-o lume imaginară, fantastică, o lume plină de mister, încărcată cu credință și har dumnezeiesc, puse în slujba Bisericii, în slujba aproapelui și a țării sale, România”, a declarat Anna Mária Orbán, curatorul expoziției.

În calitate de Postulator al Cauzei Vladimir Ghika, Vă scriu aceste rânduri ca să Vă încurajez să luați expoziția de desene ale Fericitului Vladimir Ghika ca pe o oportunitate:

- Este o oportunitate de a cunoaște mai bine personalitatea atât de complexă a omului Vladimir Ghika – el fiind în ceea ce privește trăirea umană un excelent model;
- Este o oportunitate de a „strânge rândurile” - oferind creștinilor ocazii de organizare a unor evenimente care îi ajută să se cunoască mai bine și să se înfiripeze dorințe de colaborare și în alte proiecte;
- Este o oportunitate ca Fericitul Vladimir Ghika să ajungă și la acele persoane care nu frecventează Biserica Catolică și poate încă nu îl cunosc.

Observând grija lui Vladimir Ghika de a da o formă artistic plăcută unora dintre publicațiile sale, ne dăm seama despre un aspect uman foarte important care ar trebui să însoțească mărturia de credință a creștinilor din țara noastră, prea adesea gată să aplice formula „lasă că e bine și așa”! Atât preoții în viața, predica și atitudinea lor cât și laicii ar avea de învățat de la Vladimir câte ceva și prin această expoziție.

Se pot imagina mai multe scenarii:
1. Vizitatorii pot să meargă singuri sau în grup să viziteze expoziția, amintind că în curtea interioară a muzeului este și statuia Cărturarul care îl reprezintă pe Mons. Ghika.
2. Vizita poate continua sau se poate pregăti la Catedrala Sfântul Iosif unde este mormântul Fericitului iar în subsolul Palatului Episcopal mai este încă Muzeul Ghika (muzeul este vizitabil cu programare).
3. Cine dorește să facă un pelerinaj Bucureștean pe urmele Fericitului Vladimir poate include Biserica Franceză (lângă statuia Aviatorilor) unde a lucrat Monseniorul și Piațeta Vladimir Ghika cu o copie a statuii Cărturarului. Deasemenea ar fi de vizitat și Cimitirul Bellu ortodox unde a fost mormântul Monseniorului străjuit încă de crucea monumentală.
4. Pentru cine vrea și mai mult, dedicând o zi întreagă și pregătind vizita cu programare, se poate organiza intrarea la Fortul 13 de la Jilava - unde a pătimit și a murit Vladimir Ghika și alți martiri ai neamului și ai Bisericii.

Așadar se poate organiza de la o simplă vizită până la un adevărat pelerinaj de o zi!

Dacă anunțați Postulatura din timp, ne organizăm și cu ghizi pregătiți pentru aceste locații, nu ezitați să ne scrieți pe adresa electronică: postulatura@vladimirghika.ro.

Pentru a aprofunda:
Comunicatul de presă
Conferința de presă și vernisajul - MNaR
Vernisajul - ARCB
Pagina Facebook a evenimentului
Fortul 13

Duminică binecuvântată!
pr. Francisc Ungureanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interviu cu Pierre Hayet

Mgr Ghika au Collège des Bernardins

Memorialul Muzeu Mons. Vladimir Ghika

ABMVG Paris - 17.11.2012

Radio Maria Italia parla di Vladimir Ghika

Monseniorul sub nameti, 02/2012

PARIS, AMBVG, 26 XI 2011

Comemorarea inceputului calvarului Monseniorului cu o expozitie la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti

Arhiepiscopul Ioan Robu a celebrat 67 de ani de viața în "compania" Monseniorului

6 noiembrie 2011, Arhiepiscopul Ioan Robu despre Monseniorul

Conferinta domnului Andrei Brezianu la Montreal

Foto Montreal 3/09/2011

Comemorare mons. Vladimir Ghika

Lansare carte MONSENIORUL

Cuvântul domnului academician Eugen Simion

Cuvântul domnului profesor Neagu Djuvara

Cuvântul doamnei conferenţiar Monica Broşteanu

Cuvântul domnului cercetător Emanuel Cosmovici

Cuvântul doamnei profesor Francisca Băltăceanu

Cuvântul doamnei cercetător Lucia Teodor

Cuvântul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti